![](/media/lib/217/n-jablka-z-zielona-herbata-e31f9fb5b76ba45a9e479a11b43521c9.jpg)
Wiadomo, czemu jabłka i zielona herbata są dobre dla zdrowia
14 kwietnia 2015, 10:28Naukowcy odkryli, że polifenole z zielonej herbaty i jabłek blokują białko sygnalizacyjne - czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (ang. vascular endothelial growth factor, VEGF) - które może uruchamiać procesy miażdżycowe i stanowi cel leków przeciwnowotworowych.
![](/media/lib/224/n-imft-3dxpoint2-e6911c369e561d3e4338ae1fcea75b16.jpg)
Nieulotna superpamięć
29 lipca 2015, 09:29Intel i Micron poinformowały o powstaniu technologii pamięci nieulotnej 3D Xpoint (3D Crosspoint). Pozwala ona na produkowanie układów pamięci, które działają 1000-krotnie szybciej od kości NAND. Na pojedynczej podstawce można zmieścić 128 gigabitów (16 gigabajtów)
![](/media/lib/187/n-wirus-grypy-829c440ab906bae87a81a4ea313056ce.jpg)
Estrogeny chronią kobiety przed grypą
14 stycznia 2016, 11:49Estrogen działa antywirusowo w stosunku do wirusów grypy typu A.
![](/media/lib/244/n-jogurt-z-truskawkami-c4cb9625eecda8da8056229be4657664.jpg)
Probiotyki hamują związaną z menopauzą utratę gęstości kości
28 kwietnia 2016, 13:50Probiotyki hamują u myszy związaną z menopauzą utratę gęstości kości.
![](/media/lib/257/n-wyjatkowe-kropki-kwantowe-zno-na-ktore-czekal-swiat-f3947fa7218a55be2cf2ad6895f3423f.jpg)
Wyjątkowe kropki kwantowe ZnO, na które czekał świat
22 września 2016, 15:02Od wielu lat ogromnym wyzwaniem dla chemików było opracowanie prostej i efektywnej metody pozwalającej na wytwarzanie stabilnych kropek kwantowych podatnych na funkcjonalizację z zachowaniem ich unikalnych właściwości luminescencyjnych. Temu zadaniu podołał zespół z Politechniki Warszawskiej.
![](/media/lib/180/n-cukierki-825e751d05f45c49d829f856a47ff0a3.jpg)
Popularny dodatek do żywności pogarsza funkcje jelita cienkiego
20 lutego 2017, 11:43Przewlekła ekspozycja na tlenek tytanu(IV), popularny dodatek do żywności, który występuje m.in. w gumach do żucia czy cukierkach, zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania składników odżywczych i jego funkcję barierową w stosunku do patogenów.
![](/media/lib/287/n-suresh-pillai-pokazuje-miejsce-gdzie-odkaza-sie-pokarmy-itp.-05f5571b330afcdad13c870116764d59.jpg)
Ratowanie dokumentów uszkodzonych przez wody powodziowe za pomocą wiązki elektronowej
5 września 2017, 12:27Zalane przez wody powodziowe huraganu Hurvey dokumenty, książki itp. można uratować za pomocą technologii wiązek elektronowych.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Zwalczanie otyłości z pomocą kwasów żółciowych?
17 stycznia 2018, 06:18Kwasy żółciowe zmieniają białą tkankę tłuszczową w beżową, która spala kalorie.
![](/media/lib/307/n-dziewczynka-z-progeria-882e7dfbaddb10391d90fe62821081fa.png)
Nowy cel w walce z progerią
27 kwietnia 2018, 11:19Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge zidentyfikowali enzym, którego zablokowanie może ograniczać objawy progerii, rzadkiego zespołu charakteryzującego się przyspieszonym starzeniem.
![](/media/lib/328/n-naczynie-z-przylegla-macierza-kostna-600191837c6d554839198b45da7b9732.jpg)
W środowiskach tlenowych zachodziło "tostowanie" białek z tkanek miękkich dinozaurów
13 listopada 2018, 11:47Choć nie jest to intuicyjne skojarzenie, okazuje się, że przypieczona skórka tostów i zachowane tkanki miękkie z kości dinozaurów mają ze sobą coś wspólnego. Co to takiego, opisano na łamach Nature Communications.